Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ پیرو تصویب برنامه درسی تجمیعی دوره کارشناسی رشته علوم قرآن و حدیث در جلسه ۷۰ کمیسیون برنامه‌ریزی آموزشی وزارت عتف به تاریخ ۱۳ تیرماه ۱۳۹۵، اکنون با گذشت هفت نیمسال تحصیلی از اجرای آن، قرار است اولین آزمون کارشناسی ارشد این برنامه درسی در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۹ برگزار شود. طبعاً مواد و منابع این رشته نیز باید متناسب با برنامه درسی جدید به‌روزرسانی شده و طبق روال سازمان سنجش آموزش کشور، یک سال قبل از آزمون اطلاع‌رسانی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مسئولیت قانونی تعیین مواد و ضرایب به عهده شورای سنجش و پذیرش دانشجو است که دبیرخانه آن در سازمان سنجش آموزش کشور مستقر است. این درحالی است که تصور جامعه دانشگاهی قرآنی این است که مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور، به عنوان متولی تدوین برنامه درسی جدید دوره کارشناسی علوم قرآن و حدیث و مطلع از جزئیات سرفصل‌ها و منابع آموزشی، مواد و ضرایب و منابع آزمون را تعیین خواهد کرد.

در ادامه، گزارشی از بررسی‌های انجام شده در این مورد آمده است.

در دفترچه راهنمای سازمان سنجش آموزش کشور، تا کنون مواد آزمون کارشناسی‌ارشد رشته علوم قرآن و حدیث عبارت بوده‌اند از: زبان انگلیسی، عربی، علوم قرآن، علوم حدیث و تفسیر. اکنون در به‌روزرسانی این مواد امتحانی، مطابق با برنامه درسی جدید دوره کارشناسی رشته علوم قرآن و حدیث، توجه به مدل برنامه درسی جدید ضروری است. براساس این مدل، از مجموع ۱۳۵ واحد درسی که دانشجویان مقطع کارشناسی آموزش می‌بینند، ۱۲ واحد عمومی، ۸۸ واحد پایه برای آشنایی نسبتاً جامع با ابعاد مختلف قرآن و منابع روایی و فهم معارف و متون علمی مرتبط با این دو و ۳۵ واحد تکمیلی است که برای تأمین آن، شش مجموعه ۳۵ واحدی تعیین شده است که دانشگاه حداقل یکی از این مجموعه‌ها را انتخاب کرده و آموزش خواهد داد. این شش مجموعه عبارتند از: مطالعات قرآن، مطالعات حدیث، تربیت دبیر، تربیت مربی کودک، هنر‌های قرآنی (قرائت و کتابت) و فرهنگ و رسانه.

البته از میان شش مجموعه نامبرده، سرفصل دو مجموعه هنر‌های قرآنی (قرائت و کتابت) و فرهنگ و رسانه هنوز از سوی وزارت عتف ابلاغ نشده است و لذا در بین مواد و ضرایب آزمون ارشد جایی نخواهد داشت.

همچنین با توجه به عدم بازنگری برنامه‌های درسی قرآنی و حدیثی دوره کارشناسی‌ارشد تا کنون و نبود گرایش‌های علوم تربیتی در مجموعه گرایش‌های رشته علوم قرآن و حدیث، دانشجویانی که دو مجموعه ۳۵ واحدی تربیت دبیر و تربیت مربی کودک را تحصیل کرده‌اند، در صورت تمایل به ادامه تحصیل در حوزه علوم تربیتی، می‌توانند گرایش‌های مجموعه علوم تربیتی (کد ۱۱۱۷) را انتخاب کنند.

با بررسی‌های انجام شده، تاکنون اکثر مراکز مجری رشته علوم قرآن و حدیث دو مجموعه مطالعات قرآن و مطالعات حدیث را اجرا کرده‌اند. از این رو داده‌های اصلی در تعیین مواد و منابع آزمون کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث، ۸۸ واحد مشترک و دو مجموعه ۳۵ واحدی مطالعات قرآن و مطالعات حدیث خواهد بود.   با مطالعه انجام شده، براساس ۸۸ واحد مشترک و دو مجموعه ۳۵ واحدی مطالعات قرآن و مطالعات حدیث، مواد تخصصی آزمون کارشناسی ارشد گرایش‌های رشته علوم قرآن و حدیث (کد ۱۱۱۱) را می‌توان در ۹ دسته کلی؛ زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)،‌ زبان عربی، ترجمه قرآن، تفسیر، علوم قرآنی، علوم، مأخذشناسی، روش تحقیق، مهارت‌های آموزش و ترویج قرآن تقسیم کرد.

البته با توجه به مدل مذکور، باید در طراحی سؤالات آزمون، سؤالات برخی از ۹ ماده فوق به چند دسته سؤال با ضرایب مختلف تقسیم شود. چرا که به عنوان نمونه، آن دسته از دانشجویانی که مجموعه ۳۵ واحد مطالعات قرآن را گذرانده‌اند، در صورتی که بخواهند در یک گرایش قرآنی مقطع کارشناسی ارشد شرکت کنند، طبعاً باید ضریب سؤالات مربوط به مجموعه ۳۵ واحدی مطالعات حدیث برای آنها صفر باشد، اما سؤالات حدیثی مربوط به ۸۸ واحد مشترک، که همه دانشجویان تحصیل کرده‌اند باید ضریب داشته باشد و بالعکس. بنابراین باید بین سوالات مربوط به ۸۸ واحد مشترک با سوالات مربوط به مجموعه‌های ۳۵ واحدی تفکیک قائل شد (ولو موضوع یکی باشد) تا امکان تفاوت در ضریب آن‌ها وجود داشته باشد. به عنوان نمونه می‌توان ۹ ماده فوق را به صورت زیر تجزیه و سؤالات را نیز بر همین اساس، تفکیک و طراحی کرد.
۱- زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)
۲- زبان عربی
۳- ترجمه قرآن و تفسیر عمومی (۱۴ واحد کارگاه قرائت و ترجمه قرآن و تفسیر ترتیبی)
۴- تفسیر پایه (واحد‌های مربوط به دانش تفسیر در ۸۸ واحد مشترک)
۵- تفسیر تخصصی (واحد‌های مربوط به دانش تفسیر در ۳۵ واحد مجموعه مطالعات قرآن)
۶- علوم قرآنی پایه (واحد‌های مربوط به علوم قرآنی در ۸۸ واحد مشترک)
۷- علوم قرآنی تخصصی (واحد‌های مربوط به علوم قرآنی در ۳۵ واحد مجموعه مطالعات قرآن)
۸- علوم حدیث پایه (واحد‌های مربوط به علوم حدیث در ۸۸ واحد مشترک)
۹- علوم حدیث تخصصی (واحد‌های مربوط به علوم حدیث در ۳۵ واحد مجموعه مطالعات حدیث)
۱۰- مأخذشناسی
۱۱- روش تحقیق
۱۲- مهارت‌های آموزش و ترویج قرآن

قیود عمومی، پایه و تخصصی صرفاً برای تفکیک مواد امتحانی فوق است و می‌تواند جایگزین‌های بهتری داشته باشد.

مواد امتحانی فوق مطابق با دروس مندرج در برنامه درسی تجمیعی علوم قرآن و حدیث استخراج شده‌اند. دروس مرتبط با هر یک از این مواد در جدول زیر آمده است. البته برخی از دروس، با اغماض ذیل این مواد قرار گرفتند تا تعداد مواد امتحانی بیش از ۱۲ مورد فوق نشود.

این نوشته در پی آن است تا در گام بعدی، منابع آموزشی دروس فوق را که در برنامه درسی تجمیعی علوم قرآن و حدیث تعیین شده است، احصاء کند. منابعی که دغدغه امروز دانشجویان این رشته است. این منابع طبعاً در اولویت قرار گرفتن به عنوان منابع امتحانی آزمون کارشناسی ارشد این رشته خواهند بود. به ویژه ۴۵ درسنامه در دست چاپ که طبق گزارشات واصله، به سفارش مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور انجام شده و منطبق با سرفصل‌های مصوب است. لذا انتظار می‌رود تصمیم‌گیران در حوزه تعیین منابع امتحانی، ضمن هماهنگی با این مرکز، انطباق منابع آزمون ارشد و منابع آموزشی تعیین‌شده در برنامه درسی تجمیعی را مدنظر داشته باشند.   انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا دانشگاه سنجش کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۸۹۸۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر علوم: کنکور در کمال صحت و امنیت برگزار شد

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: کنکور امسال در کمال صحت و امنیت برگزار شد، براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی هر سال دوبار کنکور برگزار می‌شود الحمدالله روز‌های پنجشنبه و جمعه شاهد برگزاری کنکور سالم و با امنیت کامل بودیم. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، محمدعلی زلفی گل در آیین کلنگ‌زنی دومین سرای دانشجویی متاهلی در مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: هم‌اکنون 3 هزار خوابگاه متاهلی در سراسر کشور در دست ساخت بوده که طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده این تعداد تا پایان دولت سیزدهم به 5 هزار می‌رسد.

وی عنوان کرد: واقعیت امر توسعه فیزیکی زیرساخت‌ها از دستور کار خارج شده و افزایش کیفیت زیرساخت‌هایی دانشجویی اولویت کاری وزارتخانه بوده که در این راستا برنامه‌ریزی‌های مدون و‌منسجمی صورت گرفته است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: خوابگاه دانشجویی یاسوج با زیربنایی 2 هزار 620 متر مربع در چهار طبقه و 35 واحد ساخته خواهد شد.

زلفی گل همچنین  در بدو ورود به یاسوج در خصوص خیزش دانشگاهیان آمریکایی علیه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه افزود: وجدان بیدار دانشجویان و دانشگاهیان دنیا را که از مظلوم دفاع می‌کنند می‌ستایم از همه دانشگاهیان می‌خواهم در مقابل نسل‌کشی و درندگی و کشتن بانوان و کودکان فلسطینی حساسیت نشان دهند.

وی گفت: وقتی دانشگاهیان دنیا در مقابل این رژیم خونخوار و سفاک بایستند معادله تغییر خواهد کرد و دنیا بیشتر بیدار می‌شود، موضع‌گیری خواهد کرد و سازمان‌های بین‌المللی تصمیم جدی‌تری در این خصوص خواهند گرفت.

وزیر علوم اضافه کرد: در دولت سیزدهم در خصوص جذب نخبگان کار‌های مختلفی انجام شده است، با همکاری بنیاد ملی نخبگان آیین نامه جذب نخبگان را بعنوان اعضای هیئت علمی بازنگری کردیم.

زلفی گل افزود: از این به بعد نخبگانی که بنیاد ملی نخبگان معرفی می‌کند نیاز به شرکت در فراخوان‌های جذب هیئت علمی ندارند و مستقیما بعنوان هیئت علمی دانشگاه‌ها معرفی می‌شوند.

وی ادامه داد: با توافقنامه‌ای که با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منعقد کردیم در سال گذشته یک هزار 380 نفر از رتبه‌های کنکور بورسیه می‌شوند به خصوص المپیادی‌ها و دارای رتبه المپیاد در صورتی که در رشته‌های مرتبط درس بخوانند بعنوان عضو هیئت علمی جذب می‌شوند.

وزیر علوم عنوان کرد: بورسیه صنعت را برای اولین بار در دولت سیزدهم طراحی کردیم و سال گذشته و امسال در دفترچه کنکور نیز آمده است.

زلفی گل تاکید کرد: با اتاق بازرگانی جلساتی داشتیم تلاش کردیم از صنایع مختلف خواستیم برای بورسیه رتبه‌های برتر و جذب نخبگان اقدام انجام دهند که این قشر نگران آینده خود نباشند و در کشور بمانند.

وی گفت: دانشگاه فنی و حرفه‌ای ائتلافی را تشکیل داده که تکنسین برای واحد‌های صنعتی تربیت کند، دانشگاه علمی کاربردی چندین هزار نفر را با تضمین اشتغال براساس نیاز صنایع مختلف آموزش می‌دهد.

وزیرعلوم اظهار کرد: کنکور امسال در کمال صحت و امنیت برگزار شد، براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی هر سال دوبار کنکور برگزار می‌شود الحمدالله روز‌های پنجشنبه و جمعه شاهد برگزاری کنکور سالم و با امنیت کامل بودیم.

زلفی گل افزود: در یک منطقه‌ای که به دلیل سیل مشکل پیش آمده بود کنکور را تکرار خواهیم کرد، نگران نباشند.

وی بیان کرد: چند مورد مشکلات و تخلفاتی در کنکور امسال داشتیم برخورد شد که به هیات مرتبط خود معرفی می‌شوند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • نقد و بررسی برنامه تلویزیونی محفل در قم
  • حضور قاری افغانستانی در بیست و نهمین جشنواره بین المللی قرآن و حدیث
  • افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آبادان
  • آغاز به‌کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه آبادان ‌
  • وزیر علوم: کنکور در کمال صحت و امنیت برگزار شد
  • اختتامیه جشنواره قرآن و حدیث در تانزانیا برگزار می شود
  • پذیرش بیش از ۳ هزار دانشجو در دانشگاه های لرستان
  • این ویتامین از ابتلا به کبد چرب جلوگیری می‌کند
  • پایان دور نخست ماراتن کنکور برای داوطلبان گروه علوم تجربی